W Wieczfni Kościelnej trwa szkolenie „Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne - produkt regionalny i tradycyjny".
Celem szkolenia jest przybliżenie społeczności gminnej wiedzy i umiejętności dotyczących zagrodowej produkcji wyrobów, w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, w tym produktów lokalnych i tradycyjnych. Efektem ma być rozwój przedsiębiorczości wiejskiej, upowszechnienie wiedzy o lokalnych i tradycyjnych produktach, zdobycie umiejętności ich identyfikacji i wprowadzania na Listę Produktów Tradycyjnych oraz nauka promowania regionu poprzez produkt.
Szkolenie otworzył Wójt Gminy Wieczfnia Kościelna Mariusz Gębala oraz Prezes Lokalnej Grupy Działania „Północne Mazowsze" Anna Kienik. Następnie głos zabrał Krzysztof Zaniewski, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, który opowiedział o lokalnych i tradycyjnych produktach oraz wprowadzaniu ich na Listę Produktów Tradycyjnych. W ramach spotkania przewidziano również wystąpienie pani Elżbiety Sieczki z Pracowni Rozwoju INKUBATOR pt. Jolusina śliwka kandyzowana. Na koniec odbędzie się dyskusja podsumowująca przedstawione informacje.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez