14 marca uczniowie klasy II ZS nr 2 odbyli praktyczną lekcję dotyczącą przygotowania Bugaju Gruduskiego. Było to możliwe dzięki Stowarzyszeniu Gospodyń Wiejskich z Gruduska.
Cenną naukę przekazały uczniom panie: Jadwiga Gadomska, Zofia Amenda, Janina Kuskowska oraz Grażyna Twardowska. Dzięki tej wartościowej lekcji gastronomii młodzi kucharze dowiedzieli się, że dania kuchni polskiej nie muszą być wykwintne i nowoczesne, aby były smaczne i zapamiętywalne. Bugaj Gruduski jest potrawą, która przypomina smak dzieciństwa. Proste połączenie znanych wszystkim składników pozwala osiągnąć rewelacyjny smak, który trudno zapomnieć. To danie z tartych ziemniaków z kawałkami boczku i kiełbasy, z przypieczoną skórką. Znajduje się ono na liście „Produktów Tradycyjnych" prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w kategorii: „Gotowe dania i potrawy”.
Dzięki takim inicjatywom jak powyższa, uczniowie zdobywają nie tylko praktyczne umiejętności przygotowywania posiłków, ale także uczą się współpracy i organizacji pracy. Wspólne gotowanie sprawiło wszystkim wiele radości. Był to czas dobrej zabawy oraz obcowania ze smakiem.
IP
IP
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
PL #2700581 | 83.9.*.* 20 mar 2019 10:18
"Gruduski"? Dlaczego gruduski? Pół Polski to zna, nie tylko Grudusk. Może być jeszcze rzęgnowski, dzierzgowski i ciechaniwski.
! odpowiedz na ten komentarz