Wtorek, 23 kwietnia 2024. Imieniny Ilony, Jerzego, Wojciecha

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj

2023-06-07 08:22:11 (ost. akt: 2023-06-07 08:23:57)

Autor zdjęcia: GIS

Podziel się:

Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie dotyczące stwierdzenia obecności Salmonelli Enteritidis na powierzchni skorupek "Jaj Królewskich". Spożycie tego produktu może stanowić ryzyko dla zdrowia.

GIS przypomina, że 31 maja b.r. na stronie internetowej oraz w mediach społecznościowych prowadzonych przez Urząd opublikowano ostrzeżenie publiczne dot. stwierdzenia Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj dwóch produktów - "Jaj Królewskich" oraz "Mazowieckich Jaj". W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie "Jaja Królewskie" podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem.
"Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - podkreślono.
Ostrzeżenie GIS dotyczy produktów: "Jaja Królewskie" klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości z terminem spożycia 18.06.2023 i kodem na skorupkach 3PL14371391. Producentem jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
GIS podał, że właściciel Zakładu Pakowania Jaj "KOKO", prowadzi wycofanie z rynku powyższego wyrobu. Jaja – jak poinformowano – zostaną następnie przekazane do utylizacji.
"W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z +Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na lata 2023-2025+" - wyjaśnił GIS.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB