Muzeum Ziemi Zawkrzeńskiej w Mławie po raz trzeci bierze udział w Europejskich Dniach Dziedzictwa, 29. edycji organizowanej przez Narodowy Instytut Dziedzictwa. W ramach obchodów przygotowało prezentację „Zawkrzeńskie Smaki”, która odbędzie się 18 września 2021 r. (sobota) w godz. 11:00 – 14:00 przed budynkiem instytucji.
Muzeum wraz z Grupą Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej Mława zaprezentuje mieszkańcom miasta tradycyjne potrawy Ziemi Zawkrzeńskiej. Pokaz przybliży sposób przygotowywania posiłków, jak i efekt końcowy.
Organizatorzy pokażą, jak dawniej kisiło się kapustę, przygotowywało domowe kluski, prażuchę, czerninę bądź śledzie.
Będzie można też wysłuchać historii powstawania potraw oraz zobaczyć dawne urządzenia kuchenne i elementy kuchennej zastawy.
Tematem przewodnim tegorocznych EDD są „Smaki Dziedzictwa”. Hasło to podkreśla znaczenie kulturowego bogactwa tradycji kulinarnych, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących przy jednym stole.
„Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania szeroko rozumianego dziedzictwa kulinarnego: tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które przed laty królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez