Sobota, 8 sierpnia 2020. Imieniny Izy, Rajmunda, Seweryna

Staropolski grucholec, czyli baba ziemniaczana

2020-04-28 12:00:00 (ost. akt: 2020-04-28 12:57:56)
Staropolski grucholec, czyli baba ziemniaczana

Staropolski grucholec, czyli baba ziemniaczana

Autor zdjęcia: Piotr Domański

Podziel się:

To już drugi przepis kulinarny zaproponowany naszym Czytelnikom przez szefa kuchni Piotra Domańskiego, członka Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Dziś przedstawiam staropolski grucholec, czyli babę ziemniaczaną. To wspomnienie mojego dzieciństwa, ubogiej kuchni, lecz wzbogaconej moimi dodatkami.

SKŁADNIKI NA BABKĘ :
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
3 jaja kurze
2 łyżki śmietany 18%
150 g mąki
200 g boczek wędzony lub mniej tłusto kiełbasa dobrej jakości
20 g smalec wieprzowy
2 g majeranek
szczypta papryki słodkiej mielonej
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego (polecam młotkowany)

SKŁADNIKI NA SOS PIECZARKOWO-SEROWY:
50 g masła klarowanego
200 g pieczarek
200 g śmietanki kremówki
50 g — 70 g serek topiony
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA

Ziemniaki i cebulę najlepiej zetrzeć ręcznie na drobnej tarce lub przepuścić przez drobne sito w maszynce. Nie odlewamy soku z ziemniaków, wręcz przeciwnie — jak masa będzie wilgotna, to lepiej upiecze się nasz grucholec.

Do startych ziemniaków dodajemy jaja i śmietanę, i zagęszczamy mąką.

Doprawiamy: pieprzem, solą, papryką i majerankiem. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszając wszystkie składniki.

Dno blaszki (keksówki) smarujemy smalcem i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika. Pierwsze 25 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, potem skręcamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

W tym czasie robimy sos. Nasze pieczarki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce na drobnym oczku. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy grzyby.

Smażymy 5 minut i podlewamy je śmietanką, następnie dodajemy nasz serek topiony. Wszystko mieszamy, aż do rozpuszczenia serka (zagęszczamy serkiem — nie dodajemy mąki) sosy wtedy są klarowne i smaczniejsze. Do smaku solimy i pieprzymy.

Na koniec dodajemy pokrojony drobno szczypiorek. Po upieczeniu naszej babki danie podajemy według uznania. Moja propozycja podania na załączonym zdjęciu z chipsem z boczku i marynowanymi rydzami (rydze możemy zastąpić innymi grzybkami).
SMACZNEGO !!!
Piotr Domański




Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB