Czwartek, 28 marca 2024. Imieniny Anieli, Kasrota, Soni

Bakterie w kiełbasie. Sprawdź co masz w lodówce

2018-07-04 13:39:22 (ost. akt: 2018-07-04 13:57:24)
Zdjęcie ilustracyjne

Zdjęcie ilustracyjne

Autor zdjęcia: pixabay

Podziel się:

W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra („OLEWNIK-BIS”) wykryto groźne bakterie (Listeria monocytogenes). Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zagrożeniem. Partia produktu zawierającego bakterie jest wycofywana ze sklepów.

Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu, badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

Sprawdź czy nie masz w lodówce wadliwego produktu. Ostrzeżenie dotyczy kiełbasy śląskiej z szynki ekstra, produkowanej przez Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin. Produkt ma weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303 oraz oznaczenie partii produkcyjnej: 04128 i termin przydatności do spożycia: 15.07.2018.

GIS informuje, że Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu, pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta.

Wystosowano też zalecenia dla konsumentów. Nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
oprac.Iwo

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB