Wtorek, 25 kwietnia 2017. Imieniny Jarosława, Marka, Wiki

Stary sprzęt, brud i nieporządek - sanepid podsumowuje kontrole

2017-04-06 10:07:14 (ost. akt: 2017-04-06 10:11:34)

Podziel się:

Mławski sanepid ujawnił sporo nieprawidłowości w zakładach sektora spożywczego na terenie naszego powiatu. To między innymi nieprawidłowe przechowywanie żywności, brud i nieporządek, a także praca na zużytym i brudnym sprzęcie. Wpłynęło także kilkanaście interwencji od mieszkańców.

Robert Bartosewicz
r.bartosewicz@kuriermlawski.pL

Informację o stanie bezpieczeństwa sanitarnego w naszym powiecie za 2016 rok podczas ostatniej sesji rady powiatu przedstawiła dyrektor mławskiego sanepidu Ewa Sztuba. Jednym z kontrolowanych sektorów były tzw. obiekty żywności i żywienia. Sanepid w ub.r. wziął pod lupę 369 takich zakładów. Urząd wydał 41 decyzji, w których nakazał natychmiastową poprawę stanu sanitarno-higienicznego. Nałożono 24 mandaty karne, łącznie na kwotę 8 tys. 550 zł.

Najbardziej istotnymi nieprawidłowościami według kontrolujących były: niewłaściwy stan techniczno-sanitarny obiektów, zniszczony i zużyty sprzęt produkcyjny, nieprawidłowe usytuowanie i wyposażenie stanowisk pracy oraz przechowywanie żywności poza urządzeniami chłodniczymi. Wykazano także zaniedbania w zakresie porządku i czystości w pomieszczeniach produkcyjnych. Pięć skontrolowanych podmiotów – 4 sklepy i jeden zakład żywienia zbiorowego zostało ocenionych negatywnie.

Według informacji zaprezentowanej przez dyrektor sanepidu, stan sanitarny obiektów branży spożywczej na terenie naszego powiatu uległ niewielkiemu pogorszeniu w porównaniu do roku 2015. Jednak nadal należy go uznać za zadowalający, ponieważ liczba negatywnie ocenionych zakładów pracy jest niewielka. W ubiegłym roku do sanepidu wpłynęło także 12 interwencji od mieszkańców. Dotyczyły one środków spożywczych niewłaściwej jakości. 4 z tych zgłoszeń uznano za zasadne.

Jak można przeczytać informacji przedstawionej przez Ewę Sztubę, w wielu placówkach stan sanitarny ulega systematycznej poprawie. Poprawie uległ stan sanitarny zakładów żywienia zbiorowego otartego, natomiast pogorszył się stan sanitarny obiektów obrotu żywnością. „Wynika to z braku świadomości i wiedzy przedsiębiorców oraz braku kwalifikacji i braku świadomości osób w nich zatrudnionych. Często pracownicy tych zakładów nie posiadają wiedzy w zakresie bezpieczeństwa żywności, podstawowych zasad higieny, przepisów prawa (…) oraz potencjalnych zagrożeń” - możemy przeczytać w raporcie sanepidu.

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Bozena #2219158 | 37.7.*.* 8 kwi 2017 08:56

    Teraz czas zająć się trucicielami mławskimi takimi jak firma Fast-Fol i stolarnia na ulicy Granicznej a także likwidacją nielegalnego składowiska odpadów na terenie miasta

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. /// #2218258 | 178.235.*.* 6 kwi 2017 17:26

    BRUDNE KOSZE W MARKETACH CHYBA WSZYSTKICH

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz