Drogi Czytelniku,

Cieszymy się, że odwiedzasz nasze serwisy internetowe. Nasz zespół redakcyjny cały czas pracuje nad tym, żeby móc dostarczać Ci jeszcze lepsze materiały dziennikarskie i oferować jeszcze lepsze usługi. Abyśmy mogli nadal to robić, potrzebujemy Twojej zgody. Dzięki niej będziemy mogli dostosowywać nasze strony pod Twoje preferencje i potrzeby oraz emitować Ci reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań i zachowań w Internecie. Twoja prywatność i bezpieczeństwo Twoich danych są dla nas niezwykle istotne – nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Pamiętaj, że Twoje dane są u nas bezpieczne, a udzieloną zgodę możesz wycofać w każdej chwili zgodnie z naszą Polityką Prywatności.

W JAKIM CELU PRZETWARZAMY TWOJE DANE?

Twoje dane (w tym pliki cookies) wykorzystujemy w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym do badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www.

KTO JEST ADMINISTRATOREM DANYCH?

Administratorem danych osobowych są Mazowieckie Media Sp. z o. o.

JAKIE MASZ PRAWA?

Możesz w każdej chwili:

Więcej informacji nt. Twoich danych i naszej troski o nie znajdziesz w Polityce Bezpieczeństwa.

Nie pokazuj więcej tej informacji

Poniedziałek, 17 marca 2025. Imieniny Reginy, Patryka, Zbyszka

Ser Turski z Turzy Małej doceniony po raz kolejny

2017-01-07 12:00:00 (ost. akt: 2017-01-05 14:02:06)

Autor zdjęcia: Archiwum redakcji

Podziel się:

Elżbieta i Tomasz Rachoccy, rolnicy z Turzy Małej (w gminie Lipowiec Kościelny), odnieśli sukces w I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych. Przyznano im pierwsze miejsce, w grupie przedsiębiorcy, za Ser Turski.

Wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów, laureaci I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych, otrzymali nagrody z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej 20 grudnia. Konkurs jest sposobem na promocję serów zagrodowych wyprodukowanych przez współczesnych producentów mleka.

Wiedzę na ten temat, wielu zaczerpnęło podczas szkoleń organizowanych przez urząd marszałkowski, skierowanych do małych i większych producentów mleka. To sposób na problemy producentów związane z sytuacją w branży (spadek cen mleka, wzrost koncentracji produkcji surowca i koncentracji przetwórstwa). Dla hodowców posiadających mniejsze stada produkcja serów może być ciekawą alternatywą. Jest to też szansa na promocję lokalnej i zdrowej żywności.

Konkurs przy współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i przebiegał dwuetapowo. W etapie okręgowym prowadzonym w 6 oddziałach MODR, wzięło udział 63 wytwórców indywidualnych. Spośród nich wyłoniono 18 uczestników kolejnego etapu (po trzech z każdego oddziału MODR). Etap wojewódzki prowadzono dla producentów indywidualnych i rynkowych działających lokalnie. W tej kategorii zgłoszono 3 produkty. Kapituła Konkursu etapu wojewódzkiego przyznała jedną nagrodę (I miejsce) w grupie producentów rynkowych (dla Elżbiety i Tomasza Rachockich), trzy nagrody (I, II, III miejsce) i dwa wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych. To kolejna nagroda dla państwa Rachockich. Gratulujemy.

Iwona Łazowa

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. /// #2154951 | 178.235.*.* 8 sty 2017 21:08

    Ładne zdjęcie

    ! - + odpowiedz na ten komentarz