Ser Turski - wyrób rolników Elżbiety i Tomasza Rachockich z Turzy Małej został nagrodzony Perłą 2016 na poznańskich targach Polagra 2016. To jedyna perła przyznana producentom z Mazowsza.
Wykonywany w mini mleczarni Elżbiety i Tomasza Rachockich z Turzy Małej (gmina Lipowiec Kościelny) Ser Turski ( żółty) zyskał uznanie w XVI edycji krajowego konkursu organizowanego pod hasłem „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Perła 2016”. Nagroda główna „Perła 2016” przyznawana była producentom z poszczególnych regionów kraju.
Jedyna „perła”
na Mazowszu
Nagrody wręczono 25 września w Poznaniu. Wcześniej, w czerwcu była nominacja. Nagradzani (m.in. za Ser Turski) rolnicy z Turzy Małej wyznali nam, że nie wierzyli w sukces na tak ogromną skalę. - Informacja, że nasz produkt wyróżniono „Perłą 2016” zaskoczyła nas. Nawet po nominacji nie spodziewaliśmy się tego – opowiada Tomasz Rachocki. Okazało się, że perła Rachockich to jedyna taka nagroda na Mazowszu. - Z każdego województwa przyznano po kilka nagród. Samych nominacji było więcej. Jednak tylko nasz produkt, jako jedyny z całego Mazowsza, zdobył „perłę”. Tym, bardziej nas to cieszy. Czujemy się zaszczyceni wyróżnieniem. To nie tylko nasz sukces, ale i promocja krajowa naszego regionu – dodaje pan Tomasz.
Jedyna „perła”
na Mazowszu
Nagrody wręczono 25 września w Poznaniu. Wcześniej, w czerwcu była nominacja. Nagradzani (m.in. za Ser Turski) rolnicy z Turzy Małej wyznali nam, że nie wierzyli w sukces na tak ogromną skalę. - Informacja, że nasz produkt wyróżniono „Perłą 2016” zaskoczyła nas. Nawet po nominacji nie spodziewaliśmy się tego – opowiada Tomasz Rachocki. Okazało się, że perła Rachockich to jedyna taka nagroda na Mazowszu. - Z każdego województwa przyznano po kilka nagród. Samych nominacji było więcej. Jednak tylko nasz produkt, jako jedyny z całego Mazowsza, zdobył „perłę”. Tym, bardziej nas to cieszy. Czujemy się zaszczyceni wyróżnieniem. To nie tylko nasz sukces, ale i promocja krajowa naszego regionu – dodaje pan Tomasz.
Kolejna
ich nagroda
ich nagroda
„Perła” na targach w Poznaniu jest największą nagrodą za Ser Turski (dojrzewający minimum 4 tygodnie) i kolejnym sukcesem rolników z Turzy Małej. Państwo Rachoccy z powodzeniem wystawiali już Ser Turski w Płońsku w 2015 r (I miejsce). W 2016 r zdobyli też Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. - Jak na razie Ser Turski to produkt przygotowany z myślą o konkursach. Jeszcze nie jest dostępny w sprzedaży. W tym celu trzeba przygotować linię produkcyjną. To zadanie na przyszłość – zapowiada Tomasz Rachoki. Iwona Łazowa
Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Iwona Łazowa






Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez