Ser Turski - wyrób rolników Elżbiety i Tomasza Rachockich z Turzy Małej został nagrodzony Perłą 2016 na poznańskich targach Polagra 2016. To jedyna perła przyznana producentom z Mazowsza.
Wykonywany w mini mleczarni Elżbiety i Tomasza Rachockich z Turzy Małej (gmina Lipowiec Kościelny) Ser Turski ( żółty) zyskał uznanie w XVI edycji krajowego konkursu organizowanego pod hasłem „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Perła 2016”. Nagroda główna „Perła 2016” przyznawana była producentom z poszczególnych regionów kraju.
Jedyna „perła”
na Mazowszu
Nagrody wręczono 25 września w Poznaniu. Wcześniej, w czerwcu była nominacja. Nagradzani (m.in. za Ser Turski) rolnicy z Turzy Małej wyznali nam, że nie wierzyli w sukces na tak ogromną skalę. - Informacja, że nasz produkt wyróżniono „Perłą 2016” zaskoczyła nas. Nawet po nominacji nie spodziewaliśmy się tego – opowiada Tomasz Rachocki. Okazało się, że perła Rachockich to jedyna taka nagroda na Mazowszu. - Z każdego województwa przyznano po kilka nagród. Samych nominacji było więcej. Jednak tylko nasz produkt, jako jedyny z całego Mazowsza, zdobył „perłę”. Tym, bardziej nas to cieszy. Czujemy się zaszczyceni wyróżnieniem. To nie tylko nasz sukces, ale i promocja krajowa naszego regionu – dodaje pan Tomasz.
Jedyna „perła”
na Mazowszu
Nagrody wręczono 25 września w Poznaniu. Wcześniej, w czerwcu była nominacja. Nagradzani (m.in. za Ser Turski) rolnicy z Turzy Małej wyznali nam, że nie wierzyli w sukces na tak ogromną skalę. - Informacja, że nasz produkt wyróżniono „Perłą 2016” zaskoczyła nas. Nawet po nominacji nie spodziewaliśmy się tego – opowiada Tomasz Rachocki. Okazało się, że perła Rachockich to jedyna taka nagroda na Mazowszu. - Z każdego województwa przyznano po kilka nagród. Samych nominacji było więcej. Jednak tylko nasz produkt, jako jedyny z całego Mazowsza, zdobył „perłę”. Tym, bardziej nas to cieszy. Czujemy się zaszczyceni wyróżnieniem. To nie tylko nasz sukces, ale i promocja krajowa naszego regionu – dodaje pan Tomasz.
Kolejna
ich nagroda
ich nagroda
„Perła” na targach w Poznaniu jest największą nagrodą za Ser Turski (dojrzewający minimum 4 tygodnie) i kolejnym sukcesem rolników z Turzy Małej. Państwo Rachoccy z powodzeniem wystawiali już Ser Turski w Płońsku w 2015 r (I miejsce). W 2016 r zdobyli też Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. - Jak na razie Ser Turski to produkt przygotowany z myślą o konkursach. Jeszcze nie jest dostępny w sprzedaży. W tym celu trzeba przygotować linię produkcyjną. To zadanie na przyszłość – zapowiada Tomasz Rachoki. Iwona Łazowa
Czytaj e-wydanie
TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Iwona ŁazowaPochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez