Kelner, kucharz, hotelarz, logistyk - to zawody z którymi wiąże przyszłość coraz więcej młodych ludzi. W mławskiej szkole gastronomicznej (ZS2) zauważyli wzrost zainteresowania kierunkami zawodowymi. Absolwenci tej szkoły pracują nawet w renomowanych hotelach i restauracjach.
Jak po szkole znaleźć dobrze płatną pracę? Wielu wybiera konkretne zawody, jak w mławskim gastronomiku.
Więcej uczniów
spoza miasta
spoza miasta
To szkoła z tradycją. - Kształcimy fachowców branży gastronomiczno-turystyczno-hotelarskiej od ponad 50 lat. Wielu naszych absolwentów osiągnęło sukces zawodowy w Polsce i za granicą – mówi Bożena Tomkiel, dyrektor ZS nr 2. Podobnie jak w innych placówkach, dotykają ich skutki niżu demograficznego. Pomimo tego oferowane kierunki kształcenia cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Wskazują na to dane statystyczne. - W naszej szkole w roku szkolnym 2014/2015 mieliśmy 320 uczniów i 54 słuchaczy, co razem stanowi 374 osoby. Od bieżącego roku szkolnego ilość uczniów i słuchaczy wzrasta. Jest już 340 uczniów i 55 słuchaczy, co razem stanowi 395 osoby – dodaje dyrektor. Ciekawostka. Zawody związane z gastronomią są bardziej popularne wśród osób spoza Mławy. Aż 55 procent osób dojeżdża z okolicznych miejscowości.
Zobaczyć
wielki świat
wielki świat
Uczniowie kilku kierunków opowiadają nam o nauce w szkole i planach na przyszłość. - Uczymy się nie tylko sporządzania potraw, układania diet, czy podawania do stołu. Nabywamy też umiejętności menadżerskie, zarządzania hotelami i restauracjami - mówią. Coraz częściej nauka wiąże się z wyjazdami na praktyki do renomowanych hoteli i restauracji w całej Polsce. Ważna jest dobra komunikacja. Dlatego warto przykładać się do nauki języków obcych. - W naszej szkole kładzie się nacisk na naukę języków obcych. Szczególnie przydaje się język angielski. Podczas praktyk w dziale konferencyjnym warszawskiego Sheratona musiałam się porozumieć z obcokrajowcami – mówi Joanna Stryjewska z kl II (kelner). Uczniowie już w pierwszej klasie uczą się m.in, jak przeprowadzić rozmowę kwalifikacyjną. W trakcie nauki mają też zajęcia z psychologii, poznają typy osobowości. Wiedza ta przydaje się podczas miesięcznych praktyk. - W szkole jesteśmy zachęcani, aby odbywać praktyki w dużych miastach i w zakładach o wysokim standardzie, zobaczyć większy świat. Szlifować swój angielski – mówi Klaudia Sieczka uczennica III klasy technikum o profilu gastronomicznym (technik żywienia i usług gastronomicznych). Praktyki to taka szkoła życia. – Daje możliwość zweryfikowania naszej wiedzy i umiejętności w praktyce. Miałam takie sytuacje, kiedy w hotelu gościowi z za granicy trzeba było udzielić informacji w języku obcym. Umiałam się porozumieć i byłam z tego zadowolona. Dobrze to świadczy o szkole, która nas w tym zakresie przygotowała – uważa Klaudia Sieczka. Jest przekonana, że kierunek, który wybrała, daje wiele możliwości. - To taki żywieniowiec z maturą, który ma trochę z menadżera i dietetyka – opowiada Klaudia. Przed nią jeszcze rok nauki w technikum (4-letnie). Swoją przyszłość wiąże z tym zawodem. Liczy na to, że znajdzie pracę w zawodzie już w trakcie studiów.
Praca na wakacje
i nie tylko
i nie tylko
Już teraz uczniowie korzystają z propozycji pracy, jak przyszły hotelarz Patryk Paczuski (kl. II w zawodzie technik hotelarstwa), który odbywał praktyki w hotelu w Działdowie. – Pracowałem w recepcji hotelu, poznałem system zarządzania jednostkami mieszkalnymi. Bardzo dobrze pracowało mi się z personelem. Umiałem porozumieć się z gośćmi. Hotelarstwo jest atrakcyjnym zawodem. Można znaleźć pracę w kraju i za granicą. Jest możliwość poznania nowych ludzi. Z tym, że trzeba być komunikatywnym. W szkole uczymy się języka angielskiego w stopniu rozszerzonym oraz innych języków obcych do wyboru – mówi Patryk. Znajomość języków obcych przydaje się też w logistyce. Wiktor Maciejczuk z I klasy technikum w zawodzie technik logistyk ma lekcje angielskiego pięć razy w tygodniu. - Do tego dochodzą inne języki, do wyboru. Znajomość języków przydaje się w pracy. Logistyka to prężnie rozwijająca się dziedzina. Mamy szansę na dobrze płatną i ciekawą pracę, bo firmy przysyłają oferty do szkoły – mówi Wiktor. Chętni uczniowie mogą brać udział w tzw. stażach uczniowskich, czyli podejmować pracę podczas wakacji zgodnie z obranym kierunkiem kształcenia. - Jest to okazja nie tylko do zarobienia pieniędzy (nawet do 5 tys. złotych podczas jednego wakacyjnego wyjazdu), ale także do poznawania nowych terenów, kultur – dodaje pani dyrektor.
Iwona Łazowa
Czytaj e-wydanie 

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Iwona Łazowa

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez