Wtorek, 28 marca 2017. Imieniny Anieli, Kasrota, Soni

Staropolski żurek na domowym zakwasie

2016-03-03 10:27:33 (ost. akt: 2016-03-03 10:28:09)

Podziel się:

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc – z tej okazji zapraszam na tradycyjny staropolski żurek na domowym zakwasie.

Do przygotowania swojego pierwszego w życiu zakwasu zabierałam się dosyć długo. Metodą prób i błędów doszłam jednak do wymarzonego celu i zrobiłam taki zakwas, który spełnił moje oczekiwania. Idealnie kwaśny i intensywnie pachnący. Nie ukrywam, że sekret tkwi w dobrze dobranej mące i odpowiednich warunkach przechowywania. Ważne, żeby cały czas nasz zakwas pracował - miał ciepło, unikał przewiewów i spokojnie sobie dojrzewał. Zakwas przygotowany tradycyjną metodą nijak nie ma się do tego sklepowego. Zresztą przekonacie się sami, gdy zrobicie swój pierwszy zakwas i ugotujecie na nim tradycyjny polski żurek.

Domowy zakwas:

Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:
- szklanka mąki żytniej razowej
- 1 litr przegotowanej wody
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku

Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy stopniowo mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni, że jest to prawdziwy razowy chleb. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce - bez przeciągów, najlepiej blisko grzejnika. Po dwóch dniach zaczyn powinien już zacząć pracować. Możemy go zatem wymieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce. Czynność tę powtarzamy codziennie, pamiętając, by łyżka była czysta i sucha. Ja używam do tego drewnianej łyżki. Zakwas powinien być dobry po 5 dniach. Ja lubię nieco bardziej zakwaszony i trzymam go w cieple cały tydzień.

Gdy Nasz zakwas się ustoi możemy przejść do gotowania żurku. Do tego potrzebować będziemy:

- 1,5 l wody
- 0,5 l domowego zakwasu
- pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki)
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie - 4 ziarenka
- 4 pętka surowej białej kiełbasy
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- majeranek, pieprz, sól
- łyżeczka suszonego cząbru
- chrzan
- 2 łyżki gęstej 18% śmietany
- duża cebula
- 200g boczku wędzonego

Warzywa myjemy, obieramy, po czym płuczemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Zalewamy wodą, wrzucamy listek i ziele, i gotujemy do miękkości. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na masełku, aż się ładnie zrumieni. Wrzucamy do warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie dolewamy zakwas - pół litra – po czym zagotowujemy. Nie przesadzajmy z zakwasem, gdyż żurek dopiero po pewnym czasie zacznie gęstnieć. Chochlą przelewamy nieco żurku do miseczki, dodajemy dwie łyżki śmietany i łączymy razem mieszając, aż pozbędziemy się grudek, po czym dolewamy powoli z powrotem do garnka (Dzięki temu śmietana na pewno się nie zważy).

Przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i obficie majerankiem, po czym wrzucamy kiełbaskę. Wszystko razem chwilę podgotowujemy i podajemy z ugotowanym na twardo jajem i chrzanem. Dodatkowo możemy podsmażyć plastry wędzonego boczku i z tak przygotowanym chrupiącymi chipsami podać żurek na stół. Smacznego!

Sajkofanka Smaku

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB