Sobota, 20 kwietnia 2024. Imieniny Agnieszki, Amalii, Czecha

Pierogi drożdżowe wigilijne

2015-12-09 12:08:25 (ost. akt: 2015-12-09 12:09:33)

Autor zdjęcia: Archiwum

Podziel się:

Przepis pani Elizy Wolkiewicz z Mławy

Ciasto:
3 szklanki mąki posiekać z 1 kostką masła, dodać 2 całe jajka, 0,5 łyżeczki soli, 2,5 dkg drożdży roztartych z 2 łyżkami gęstej śmietany. Zagnieść ciasto,(nie trzeba czekać aż wyrośnie), rozwałkować. Szklanką powycinać kółka, a z nich robić pierogi, nadziewając farszem.

Farsz:

2 garście suszonych grzybów
2 garście kapusty kwaszonej

Ugotować kwaśną kapustę na wywarze z oddzielnie ugotowanych grzybów. Zmielić kapustę i grzyby. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i zmieloną kapustę. Grzyby połączyć z cebulką i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Gotowe pierogi posmarować białkiem i posypać kminkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Przepis jest łatwy. Przepyszne pierogi podawać do czerwonego wigilijnego barszczyku. Smacznego.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB