Przepis pani Elizy Wolkiewicz z Mławy
Ciasto:
3 szklanki mąki posiekać z 1 kostką masła, dodać 2 całe jajka, 0,5 łyżeczki soli, 2,5 dkg drożdży roztartych z 2 łyżkami gęstej śmietany. Zagnieść ciasto,(nie trzeba czekać aż wyrośnie), rozwałkować. Szklanką powycinać kółka, a z nich robić pierogi, nadziewając farszem.
Farsz:
2 garście suszonych grzybów
2 garście kapusty kwaszonej
3 szklanki mąki posiekać z 1 kostką masła, dodać 2 całe jajka, 0,5 łyżeczki soli, 2,5 dkg drożdży roztartych z 2 łyżkami gęstej śmietany. Zagnieść ciasto,(nie trzeba czekać aż wyrośnie), rozwałkować. Szklanką powycinać kółka, a z nich robić pierogi, nadziewając farszem.
Farsz:
2 garście suszonych grzybów
2 garście kapusty kwaszonej
Ugotować kwaśną kapustę na wywarze z oddzielnie ugotowanych grzybów. Zmielić kapustę i grzyby. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i zmieloną kapustę. Grzyby połączyć z cebulką i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Gotowe pierogi posmarować białkiem i posypać kminkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Przepis jest łatwy. Przepyszne pierogi podawać do czerwonego wigilijnego barszczyku. Smacznego.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez