Koło Gospodyń z Wieczni Kościelnej zdobyło drugą nagrodę w konkursie kulinarnym pt. „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów” w Poświętnem. Promują swoją gminę i region potrawami skomponowanymi z przedwojennych przepisów.
to po prostu rosół
13 czerwca uznanie jury w Poświętnem zdobyły autorskie potrawy opracowane przez panie z koła. - Wystawiłyśmy wiosenną zupę i filet z kaczki, do tego były kopytka z majerankiem oraz gruszka i śliwka. Śliwkę przyrządza koleżanka Jolanta, gruszki moja ciotka, na bazie owoców z jej ogrodu - opowiada prezes koła Elżbieta Sieczka z Wieczfni Kolonii. Potrawy w konkursie zaprezentowały w imieniu Koła Gospodyń z Wieczfni: Agnieszka Waśniewska i Elżbieta Sieczka. Wcześniej było wspólne gotowanie, trwające czasem i pięć godzin. Panie z koła, z którymi spotkaliśmy się 16 czerwca w Wieczfni, mówią, że menu na konkurs przygotowywały wspólnymi silami. Uchylają rąbka tajemnicy odnośnie przepisów na zwycięskie potrawy. - Zupa wiosenna to jest po prostu rosół gotowany na mięsie drobiowym, pokrojonym w kosteczkę. Do tego dodajemy wszystkie warzywa, także pokrojone w kostkę, a na koniec dwa liście kapusty (też pokrojone) oraz dużo zieleniny: koperek, pietruszka, seler i lubczyk. Wyjątkowy smak pozwala uzyskać właśnie lubczyk. Rosół najlepiej ugotować na mięsie z kury hodowanej na podwórku, takiej „szczęśliwej”. Do tego są lane kluseczki z mąki i całych jajek – zdradza tajniki gotowania pani Elżbieta.
jak przed wojną

TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Iwona ŁazowaPochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez