Czwartek, 28 marca 2024. Imieniny Anieli, Kasrota, Soni

Zupa krem z selera

2015-06-10 13:08:37 (ost. akt: 2015-06-10 13:18:59)
Zupa krem z selera to idealna propozycja na ciepłe wiosenne dni.

Zupa krem z selera to idealna propozycja na ciepłe wiosenne dni.

Autor zdjęcia: Andrzej Adamiak

Podziel się:

W naszym wegetariańskim kąciku kulinarnym proponujemy dziś zupę - krem z selera. Pożywna i prosta w przyrządzeniu potrawa może stać się świetnym uzupełnieniem "mięsnego" drugiego dania.

Seler to warzywo, które nie każdemu przypada do gustu. Jego specyficzny, ostry smak często nie jest akceptowany, zwłaszcza przez dzieci. Można go jednak zniwelować poprzez odpowiednio długie gotowanie zupy. Dzięki temu uzyskujemy łagodną i przyjemną potrawę, akurat na wiosenne, ciepłe dni.

Do jej przyrządzenia potrzebujemy:
- 1 duży seler
- 1 por
- 1 duży ziemniak
- jabłko
- 2 l bulionu warzywnego
- szklanka mleka sojowego
- kilka łyżek oleju
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, sól czarny pieprz, szczypta gałki muszkatałowej

Przygotowanie:

Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojonego w plastry pora, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu, aż por stanie się miękki. Selera, ziemniaka i jabłko pokroić w drobną kostkę, dodać je do pora i wymieszać. Całość zalać bulionem, przykryć i gotować 20-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Warzywa w bulionie zmiksować blenderem, dodać mleko sojowe i ponownie zmiksować. Podawać z pieczywem czosnkowym.



Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB