Październik to miesiąc walki z rakiem piersi, który stanowi około 23% wszystkich zachorowań na nowotwory złośliwe u Polek. Jest najczęstszym nowotworem, jaki atakuje kobiety. Dlatego lekarze biją na alarm – należy regularnie się badać! Mammografia umożliwia wykrycie choroby już we wczesnym stadium. W najbliższym czasie bezpłatne badania będą możliwe m.in. w Strzegowie, Glinojecku czy Ciechanowie. Sprawdź, gdzie jeszcze!
Zachorowalność na raka piersi w Polsce powoli się zwiększa, a umieralność utrzymuje się na stałym poziomie.
1. wiek – wzrost zachorowalności po 35. rż., szczyt w grupie wiekowej 50–70 lat
2. czynniki genetyczne
- występowanie raka piersi w rodzinie (dotyczy około 10% chorych), szczególnie u krewnych 1. stopnia (u 1 krewnej – wzrost ryzyka 1,8 razy, u 2 krewnych około 2,9 razy). Ryzyko wzrasta jeszcze bardziej, jeśli zachorowania u krewnych wystąpiły przed 35. rż.
- rak piersi uwarunkowany genetycznie (5–10% wszystkich zachorowań) – może współwystępować także inny nowotwór: rak jajnika, trzonu macicy, gruczołu krokowego lub raka jelita grubego. Za przyczynę uznaje się patogenne mutacje genów (przede wszystkim BRCA1 i BRCA2, rzadziej inne). U nosicielek patogennych mutacji BRCA ryzyko zachorowania na raka piersi w ciągu całego życia sięga 50–85%. Istnieje kilka zespołów dziedzicznych, w których występuje rak piersi (np. Li i Fraumeniego, Lyncha II, Cowden, Peutza i Jeghersa, ataksja-teleangiektazja, Klinefeltera)
3. czynniki hormonalne
- wczesna pierwsza miesiączka lub późna menopauza (powyżej 55. rż.), brak potomstwa lub późne macierzyństwo (powyżej 30. rż.)
- doustne środki antykoncepcyjne zawierające estrogeny, długotrwała hormonalna terapia zastępcza
4. otyłość (zwłaszcza u kobiet po menopauzie) i niedostateczna aktywność fizyczna
5. wcześniejsze rozpoznanie innych, niezłośliwych (łagodnych) chorób piersi, np. stwierdzenie zmian rozrostowych typu hiperplazji zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi, a rozrost wewnątrzprzewodowy z atypią uważa się za stan przedrakowy
6. wcześniejszy rak jednej piersi zwiększa istotnie ryzyko zachorowania na raka drugiej piersi
7. dieta – w niektórych badaniach wykazano zwiększenie ryzyka raka piersi u kobiet spożywających najwięcej tłuszczów zwierzęcych oraz pijących alkohol, natomiast działanie ochronne może mieć spożywanie ubogotłuszczowych produktów mlecznych oraz pokarmów zawierających wapń i witaminę D. Nie ma pewnych dowodów na ochronne działanie diety roślinnej (w tym produktów sojowych i innych zawierających fitoestrogeny).
8. spożywanie alkoholu w nadmiernych ilościach.
24.10.2024 Glinojeck - przy Miejsko-Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej ul. Bema 7
25.10.2024 Chorzele - przy Ośrodku Upowszechniania Kultury, ul. Ogrodowa 7
23.10.2024 Stupsk - przy Urzędzie Gminy ul.Sienkiewicza 10
24.10.2024 Ciechanów - przy Banku Żywności ul. Śmiecińska 9
21.10.2024 Szydłowo - przy Urzędzie Gminy ul. Mazowiecka 61
23.10.2024 Ojrzeń - na Parkingu przy Urzędzie Gminy (za sklepikiem z pieczywem)
24.10.2024 Sońsk - przy Urzędzie Gminy ul.Ciechanowska 20
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez